Cestujete v zimě? Pořádně na to připravte své auto

  • Anonym
  • 24.11.2021
  • 19:45
  • Změněno: 24.11.2021 | 20:18

Článek obsahuje komerční sdělení. Provozovatel webu neodpovídá za jeho obsah.

hodnocení článku
  •  

Nikdo nehodnotil


Vaše hodnocení
Zdroj: Unsplash.com

Blíží se zima a to je pro řadu cestovatelů na pár měsíců stopka. Jiné to ale nezastaví a už připravují auto na další výjezdy, alespoň na krátké výlety nebo na lyžování či skialpinistický výšlap. Ať už vás během zimní sezóny čeká jakýkoliv cestovatelský zážitek, připravte na to své auto a jezděte opatrně, abyste dosáhli vašeho cíle ve zdraví. Na co si dát pozor?

Přední sklo je v zimě více ohrožené

V zimních měsících může nastat problém na vozovce, která se posypává štěrkem. Pojišťovny totiž v zimě zaznamenávají mnohem více rozbitých předních skel právě kvůli posypovému štěrku. Nenechte nic na náhodu, protože cena za výměnu skla vás může pořádně překvapit.

Tato škoda se většinou nedá opravit z havarijního pojištění a už vůbec ne z povinného ručení. Je proto třeba většinou sjednat připojištění předního skla. Pojištění vozidla celkově nepodceňujte, pokud se chystáte na delší cestu. Důležité jsou také asistenční služby pojišťovny, které vám pomohou i v zahraničí.

Dejte si pozor na výtluky

Během letních měsíců s tím většinou nebývá tak velký problém jako v zimě. V létě bývá dobrá viditelnost. Je však třeba mít na paměti, že v zimních měsících se čerstvě vzniklé výtluky neopravují a často nejsou ani označené. Na vině také může být špatná viditelnost způsobená sněžením či námrazou. Přizpůsobte tedy svou jízdu kvalitě vozovky a počasí.

Prověřte si správné vybavení

Mezi další klasicky zimní nehody patří nedobrždění nebo smyk vozidla na zledovatělém povrchu. To může způsobit i špatné obutí auta – buď letní pneumatiky, nebo staré zimní pneumatiky.

Zdroj: Pexels.com

Předtím než vyrazíte na delší cestu si také zkontrolujte osvětlení vozidla. To se vám během hustého sněžení či silné mlhy může hodit víc než jindy. Důležité je také síla světla a správné směřování světel na vozovku.

Nezapomeňte do ostřikovačů doplnit zimní směs, stejně tak do chladiče. Problémem může být i špatná viditelnost kvůli opotřebovaných gumovým břitům na stěračích. Zkontrolujte si také dostatečnou funkci autobaterie. Neměla by vám chybět škrabka, rukavice, deka či startovací kabely či sněhové řetězy, které se naučte nasazovat ještě předtím, než vyrazíte na cestu.

Pokud se chystáte v autě i spát, určitě byste měli mít s sebou hodně teplý spací pytel. Spaní v autě během mrazu si vyzkoušejte alespoň jednu noc ještě předtím než vyrazíte na delší cestu, abyste věděli, co vám chybí. Neměl by vám chybět ani dobrý plynový vařič se škrtátkem, který zažehne oheň i bez sirky či zapalovače, abyste si kdykoliv mohli udělat teplý čaj, který vás příjemně zahřeje.

Šťastnou cestu!

diskuse

Provozovatel webu si pod tímto článekm nepřeje vkládání diskuzních příspěvků.